A A A

[ British Geological Survey ]

client:
Public Authority
area of business:

Landscape Design

sector:

Education

location:
Nottinghamshire

The new Geological Walk at the British Geological Survey (BGS) head office in Keyworth, Nottinghamshire is part of a recently completed redevelopment of new offices for scientists and support staff including reception and conference facility. The project architects were Pick Everard of Leicester with main contractor Kier Construction.

Munro + Whitten were the lead designers of the prestigious Geology Walk and the ancillary landscape beyond.

The Geological Walk forming the main pedestrian route through the office complex exhibits all of the important stones present within the geological periods of Great Britain and Northern Ireland. The geology of the British Isles is very varied and every major geological era and rock formation are represented within a carefully designed series of spaces.

Our brief was to create a distinct landscape that is both practical and functional with an educational role, that celebrates the geology of Britain and can be enjoyed by staff and visitors alike. Planting was a low key component and functions as a frame for geological features.

Our landscape architects were key members of the design team worked closely with the British Geological Survey geologists and principal commercial stone supplier CED Ltd to choose and source the appropriate paving stones, feature rocks, boulders and monoliths within and along the walk.

Over the construction period tonnes of stone arrived on site from across the British Isles from as far north as the Scottish Islands, to the moors of the South West and the hills of the Lake District to be placed and laid on site. Altogether 40 different types of rock were used over the 130 meter long concourse.

During the construction period Munro + Whitten were retained as the Landscape Consultants to oversee the works for the Natural Environment Research Council our client and developed the design with BEA Landscape Design and Frank Shaw Architects who were retained by Kier Construction the Design and Build Contractor.